کولرهای آبی از لحاظ مصرف برق، به صرفه هستند. یعنی نسبت به کولرهای گازی برق کمتری مصرف میکنند. از طرفی ساز و کار این نوع کولرها ساده است و همچنین قیمت پایینی دارند. این کولرها بیشتر برای شهرهایی که آب و هوای گرم و خشک دارند مناسب هستند. کولرهای آبی که در پشت بام خانهها قرار میگیرند از رایجترین انواع کولرهای آبی در ایران هستند. سرمای تولید شده توسط این کولرها از طریق کانالهای کولر به داخل ساختمان هدایت میشوند. البته نوع دیگری از کولرهای آبی وجود دارند که قابل حمل هستند. این نوع کولرها بیشتر برای مغازهها و مکانهای کوچک استفاده میشوند و کمتر در خانهها کاربرد دارند.
معمولاً در شهرهایی که بام خانههای به صورت صاف ساخته میشود و شیب ندارد، یعنی آب و هوای گرم و خشکی دارند، کولرهای آبی وسیله مناسبی برای خنک کردن هوای داخل خانه در روزهای گرم سال هستند. رطوبت یکی از عواملی است که باعث آسیب دیدن این کولرها میشود و به همین دلیل این کولرهای آبی برای مناطق گرم و خشک که رطوبت هوا بسیار کم است مورد استفاده قرار میگیرند.
این نوع کولرها در واقع همان کولرهای آبی هستند که در آنها از پوشال استفاده میشود. در واقع پوشالهای چوبی وسیلهای هستند برای جذب آب تا وقتی باد تولید شده توسط کولر از روی آن عبور میکند، هوای مرطوب و خنک از طریق کانالهای کولر وارد ساختمان شود. بادی که در کولرهای آبی ایجاد میشود توسط یک توربین تولید میشود. این پوشالها باعث میشود تا باد تولید شده توسط توربین داخل کولر ۲۰ درجه سردتر شود و به کانالها و در نهایت داخل ساختمان برسد. از آنجایی که باد تولید شده و عبور داده شده از روی پوشال چوبی خیس مرطوب است بنابراین متخصصان میگویند رطوبت هوا در مناطقی که از این نوع کولرها استفاده کی کنند میبایست کمتر از ۶۰ درجه باشد.
در هنگام خرید کولر باید یک مشخصه اصلی از این نوع کولرها را مورد توجه قرار داد و آن هم توان موتور الکتریکی بکار رفته در این نوع کولرها است. معمولاً توان موتورهای این نوع کولرها از ۵ هزار تا ۲۵ هزار است. هرچه توان موتور بیشتر باشد، قدرت آن در مکش و پرتاب هوا به داخل کانال و داخل ساختمان بیشتر است. بنابراین برای ساختمانهایی که دارای مساخت زیادی هستند باید از کولرهای آبی با موتور توان بالاتر استفاده کرد.
این کولرها نیاز به سرویس سالانه دارند و پس از مرور زمان باید پوشال و تسمه آنها تعویض شود. خوشبختانه هزینه سرویس این نوع کولرها بسیار کم است و چون میزان برق مصرفی آنها کمتر است بنابراین استفاده از آنها در ساختمانهای شهرهای دارای آب و هوای گرم و خشک بسیار مقرون به صرفه است.
به طور کلی میتوان قابلیت استفاده این کولرها در مناطق گرم و خشک، قیمت پایین، هزینه نگهداری کم و مصرف برق کم را از جمله مزایای این نوع کولرها دانشت. اما این کولرها دارای معایبی نیز هستند. از جمله معایب این کولرها میتوان به عدم توانایی مناسب در خنکسازی محیط، کاهش قابل توجه عملکرد در صورت افزایش زیاد دما، رشد باکتری و میکروبها در پوشالها، نیاز به تعویض سالیانه پوشالها و عدم توانایی در جلوگیری از ورود آلودگی به هوای محل سکونت اشاره کرد.
عملکرد این نوع کولرها با کولرهای آبی سلولوزی یکسان است و تنها تفاوت آنها این است که به جای پوشال از پدهای سلولزی آنها استفاده میشود. پوشالها به دلیل ساختاری که دارند قادر به نگهداری مقدار زیادی از آب نیستند و با توجه به اینکه میتوانند میکروبها و باکتری زیادی در خود نگهدارند. به همین دلیل در کولرهای آبی به جای پوشال از پدهای سلولزی استفاده میشود. این پدها نیازی به تعویض هر ساله ندارند و میتوان آنها را هر ۴ سال یکبار تعویض کرد. این نوع پدها توانایی بالایی در جذب و نگهداری آب دارند و از طرفی توانایی جلوگیری از ورود گرد و غبار به داخل ساختمان را دارند. با توجه به سطح آلودگی هوا در کلان شهرها، پیشنهاد میشود از این نوع کولرها استفاده شود.
ساختار یکپارچه پدهای سلولزی یکی از مهمترین برتریهای آنها نسبت به پوشالها است. در واقع این ساختار یکپارچه امکان ورود یکسان هوای خنک به داخل ساختمان را فراهم میکند. از طرفی چون توانایی بالایی در نگهداری آب در خود دارند، بنابراین در مقابل افزایش دما مقاوم بوده و هوای خنکتری در مواقعی که درجه دما به شدت بالا است ایجاد میکنند. البته نکته مهم در خصوص این کولرها این است که قیمت آنها نسبت به کولرهای آبی پوشالی بیشتر است.
از جمله مزایای این کولرها مواردی مثل توانایی خنکسازی بیشتر محیط، مقاومت تا دمای ۴۲ درجه هوا و رساندن آن به ۲۵ درجه، عملکرد کم صداتر، کیفیت بهتر، جلوگیری از رشد باکتری، جلوگیری از ورود هوای کثیف به محل سکونت، مصرف برق پایین و عدم نیاز به سرویس سالانه است. اما این دستگاهها همانند همه کولرها دارای معایبی نیز هستند که از جمله این معایب میتوان به مواردی مثل قیمت بالاتر نسبت به کولرهای آبی پوشالی، عدم وجود گسترده لوازم یدکی و عدم توانایی در خنک کردن محیطهای مرطوب اشاره کرد.
عالی بود ممنون
سایت خیلی خوبی دارید ممنون
کولرهای آبی که در پشت بام خانهها قرار میگیرند از رایجترین انواع کولرهای آبی در ایران هستند. سرمای تولید شده توسط این کولرها از طریق کانالهای کولر به داخل ساختمان هدایت میشوند. البته نوع دیگری از کولرهای آبی وجود دارند که قابل حمل هستند. این نوع کولرها بیشتر برای مغازهها و مکانهای کوچک استفاده میشوند و کمتر در خانهها کاربرد دارند.